Είναι το solarium ασφαλές

 Είναι το solarium ασφαλές;

 

Το solarium αποτελεί μία μέθοδο τεχνητού μαυρίσματος πολύ διαδεδομένη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι λάμπες που χρησιμοποιούνται εκπέμπουν ακτινοβολία στη UVA (η οποία καταστρέφει τις ίνες του κολλαγόνου, προάγει το σχηματισμό ρυτίδων, προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ), στη UVB (η οποία είναι υπεύθυνη για πρόκληση εγκαυμάτων και καταρράκτη) και κατά ένα μέρος στη UVC περιοχή.

Οι νεότερες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.,έχουν ενοχοποιήσει το solarium για 170.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο. Τα άτομα δε που ξεκινούν το solarium πριν από την ηλικία των 35 ετών έχουν κατά 87% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, με τον κίνδυνο να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των συνεδριών.

Η διεθνής υπηρεσία για την έρευνα στον καρκίνο που ανήκει στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας έχει θέσει την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα solarium στην πρώτη κατηγορία των καρκινογόνων παραγόντων στην οποία επίσης ανήκουν ο καπνός του τσιγάρου και ο αμίαντος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπουν τις χώρες να υιοθετήσουν νομοθεσία και κανονισμούς για την ασφάλεια και τον έλεγχο της χρήσης των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία των Η.Π.Α. που απαγόρευσε τη χρήση του από ανηλίκους, ενώ η Βραζιλία το απαγόρευσε πλήρως και σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 

 
 logo Ευαγγελία Κουτουδάκη Δερματολόγος Ιατρός
Ευαγγελία Κουτουδάκη
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Επικοινωνήστε με την Ιατρό

 

 Endiaferomai

 Διεύθυνση Ιατρείου 

Εθνάρχου Μακαρίου 7, Περιστέρι

F: facebook

Copyright © - All Rights Reserved.