Ι - Αισθητική Ιατρική

 Botox, Υαλουρονικό οξύ, Εφαρμογή Νημάτων 
 
 
Δερματοχειρουργική
 
 

Botox

α) Η υπεριδρωσία γενικά είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής αφορά συνήθως την περιοχή παλαμών, πελμάτων ή μασχαλών και δεν εξαρτάται από φαινόμενα θερμορύθμισης. Εμφανίζεται πριν την ηλικία των 25 ετών και σε άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επαγγελματικές και καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών και συχνά συνοδεύεται από βρωμιδρωσία (δηλαδή την δυσάρεστη οσμή που οφείλεται στα προϊόντα διάσπασης του ιδρώτα από βακτήρια).

Η χρήση του botox αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, μη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Το φάρμακο ενίεται ενδοδερμικά με σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνη, σε συγκεκριμένα σημεία της εκάστοτε πάσχουσας περιοχής, με παράλληλη (όπου χρειάζεται) τοπική χρήση κρυοπροωθητικών spray για αναισθησία. Η διάρκεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται από την περιοχή και το διάλυμα που χρησιμοποιήθηκε. Η δράση του φαρμάκου ολοκληρώνεται προοδευτικά μέσα σε 15 μέρες από την χορήγησή του και συνήθως διαρκεί από 4-7 μήνες, αλλά μπορεί να φτάσει και τους 29. Έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα 30% των ασθενών μετά την πρώτη εφαρμογή τα αποτελέσματα διήρκεσαν 1 χρόνο.

β) Στο πρόσωπο διακρίνουμε 2 κατηγοριών ρυτίδες: α) τις στατικές, δηλαδή τις ρυτίδες που σχηματίζονται όταν το πρόσωπο είναι σε κατάσταση ηρεμίας και β) τις δυναμικές που δημιουργούνται όταν εκφραζόμαστε.

Οι δυναμικές ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές. Έτσι αν δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί παρεμβαίνοντας -με τη χρήση του botox- και «χαλαρώνοντας» τους μύες που είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία τους απομακρύνουμε κατά το μέγιστο δυνατό την πιθανότητα εμφάνισής τους. Στη περίπτωση που έχουν ήδη εγκατασταθεί πετυχαίνουμε τη σταδιακή λείανση και τη μείωση του βάθους τους.

Επειδή ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, ενώ η επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση απαιτεί πολύ χρόνο, συστήνεται η θεραπεία με botox όταν εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που τις προκαλούν. Οι ρυτίδες δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία, την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου, αλλά και από το κατά πόσο εξωγενείς παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία έχουν επηρεάσει την κατάστασή του.

Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία καθώς και τα σημεία έγχυσης εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Τα αποτελέσματα της θεραπείας ολοκληρώνονται προοδευτικά μέσα σε 2 εβδομάδες και διαρκούν 4-6 μήνες. Μετά το τέλος της συνεδρίας οι μικρές ερυθηματώδεις εστίες που αντιστοιχούν στα σημεία έγχυσης του υλικού εξαφανίζονται. Οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν κανονικά.

 

Υαλουρονικό οξύ

Εκτός όλων των άλλων ποικίλων και ευεργετικών εφαρμογών του στην ιατρική, το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται ευρέως και στην κοσμητολογία.

Με την πάροδο της ηλικίας η ισορροπία μεταξύ νεοσυσταθέντος και αποδομούμενου υαλουρονικού οξέως διαταράσσεται προς όφελος της αποδόμησής του. Έτσι και το δέρμα (διότι σε αυτό το όργανο επικεντρωνόμαστε εν προκειμένω) χάνοντας ένα βασικό του δομικό συστατικό αλλά και ένα σημαντικό όπλο άμυνάς του απέναντι στους βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος χάνει και τον όγκο και την σφριγηλότητα που έχει στη νεανική του ηλικία. Ως αποτέλεσμα έχουμε την λέπτυνση του, την μείωση του όγκου των χειλέων, την πτώση της μύτης, το σχηματισμό ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα, την πτώση των γωνιών του στόματος.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ευρέως διαδεδομένο στην αντιμετώπιση των στατικών ρυτίδων του προσώπου (βαθιές ρινοπαρειακές, ρυτίδες γωνίας στόματος), των μετατραυματικών ουλών, των ουλών ακμής, αλλά και στην αύξηση του όγκου των χειλέων και τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου.

Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι σε μορφή γέλης και κυκλοφορεί σε συσκευασίες προγεμισμένων συρίγγων. Η χρήση του είναι απόλυτα ασφαλής, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονές ή κοκκιώματα όπως τα μόνιμα υλικά. Μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να εμφανιστεί ελαφρύς ερεθισμός στα σημεία έγχυσης, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό και με ελάχιστη διάρκεια. Τα αποτελέσματα μιας εφαρμογής είναι άμεσα ορατά και διαρκούν από 6-12 μήνες.

 

Εφαρμογή νημάτων

Η εφαρμογή βιο-απορροφήσιμων νημάτων σε πρόσωπο και σώμα αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή και ευρέως διαδεδομένη πια στην εποχή μας, μέθοδο αντιμετώπισης της ήπιας χαλάρωσης του δέρματος και μια πολύ καλή εναλλακτική προσέγγιση του προβλήματος για τα άτομα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργικό lifting.

Τα νήματα PDO που χρησιμοποιούνται είναι βιοσυμβατά και 100 % βιοαπορροφήσιμα , ενώ ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ανά κατηγορία , δρούν είτε προάγοντας το σχηματισμό ενός πλέγματος που υποστηρίζει τους ιστούς του σώματος, είτε ενεργώντας με άμεση έλξη για ανόρθωση.

Με την υποδερμική εισαγωγή τους ενεργοποιείται η αγγειογέννεση και η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες, και έτσι δημιουργείται γύρω τους το επιθυμητό φυσικό πλέγμα. Η διαδικασία αυτη εξελίσσεται και ολοκληρώνεται μέσα σε 6 το πολύ μήνες απο την ημέρα της εφαρμογής.

Ο χρόνος της επέμβασης είναι πολύ σύντομος χωρίς τομές ή ουλές και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Στα σημεία εισόδου των νημάτων υπάρχει ένας ήπιος μικρός διάρκειας ερεθισμός,αλλά η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι μεγάλης διάρκειας και φυσικό στην εμφάνιση μετά την εφαρμογή.

 
 
 
 logo Ευαγγελία Κουτουδάκη Δερματολόγος Ιατρός
Ευαγγελία Κουτουδάκη
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Επικοινωνήστε με την Ιατρό

 

 Endiaferomai

 Διεύθυνση Ιατρείου 

Εθνάρχου Μακαρίου 7, Περιστέρι

F: facebook

Copyright © - All Rights Reserved.