μαύροι κύκλοι

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι;

 

Με τον όρο μαύροι κύκλοι ματιών ορίζεται η αμφοτερόπλευρη ομοιογενής υπερμελάγχρωση με τη μορφή κηλίδων και πλακών στην περιοφθαλμική χώρα. Μπορεί να είναι παροδικοί ή μόνιμοι.

Συνηθέστερες αιτίες των παροδικών μαύρων κύκλων, είναι η υπερκόπωση, η αφυδάτωση, η κατάχρηση καπνού ή τοξικών ουσιών, η έλλειψη ύπνου και το stress. Οι μόνιμοι οφείλονται σε πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η επιδερμική εναπόθεση μελανίνης, η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση ως συνέπεια ατοπικής ή αλλεργικής δερματίτιδας, το περιοφθαλμικό οίδημα και για άτομα με κληρονομική προδιάθεση, η επιφανειακή εμφάνιση του αγγειακού δικτύου καθώς και η λέπτυνση και χαλαρότητα του δέρματος των βλεφάρων. Αποτελούν συχνό εύρημα σε ασθενείς με άσθμα, αναιμία, διάφορες ηπατοπάθειες. Εμφανίζονται και σε μικρά παιδιά και σε ενήλικες.

Η θεραπεία τους θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την αιτιολογία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τοπικούς λευκαντικούς παράγοντες, τα χημικά peelings, τα τοπικά ρετινοειδή, τα lasers, μεταμόσχευση λίπους, δερματικά εμφυτεύματα και χειρουργική αποκατάσταση.

 

 

 
 logo Ευαγγελία Κουτουδάκη Δερματολόγος Ιατρός
Ευαγγελία Κουτουδάκη
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Επικοινωνήστε με την Ιατρό

 

 Endiaferomai

 Διεύθυνση Ιατρείου 

Εθνάρχου Μακαρίου 7, Περιστέρι

F: facebook

Copyright © - All Rights Reserved.