ΙΙ - Αισθητική Ιατρική

 Laser, Μέθοδος Πλάσμα, Αντιμετώπιση Κυτταρίτιδας 
 
 
Laser, Πλάσμα, Αντιμετώπιση Κυτταρίτιδας
 
 

Laser

Το laser είναι μία δέσμη φωτός αυστηρά μονοχρωματική με εξαιρετική κατευθυντικότητα που δημιουργείται από τη διέγερση και αποδιέγερση ηλεκτρονίων. Ανάλογα με το υλικό του οποίου τα ηλεκτρόνια των ατόμων διεγείρονται και αποδιεγείρονται, παράγεται και το συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός που αλληλεπιδρά συγκεκριμένα και σε διαφορετικό ποσοστό με κάθε κομμάτι του ιστού. Έτσι εξηγείται η ιδιότητα της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης των laser.

Αξιοποιώντας τη μονοχρωματικότητα του laser (εν προκειμένω Alexandrite) και επομένως την επιλεκτική απορρόφησή του από τη μελανίνη πετυχαίνουμε μία προοδευτική, απολύτως ασφαλή και μόνιμη επίλυση προβλημάτων δασυτριχισμού και επιφανειακών μελαγχρωματικών βλαβών (εφηλίδων).

Το μόνιμο του αποτελέσματος και εφόσον δεν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα επιτυγχάνεται μετά από άλλοτε άλλο (τουλάχιστον 4) αριθμό εφαρμογών, το μεσοδιάστημα των οποίων, είναι περίπου 30-40 ημέρες. Η χρήση του αποφεύγεται σε δέρμα μαυρισμένο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στις μελαγχρωματικές βλάβες (επιφανειακές αλλοιώσεις) ο αριθμός των θεραπειών για το βέλτιστο αποτέλεσμα είναι 1-2 φορές.

 

Μέθοδος πλάσμα

Βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι, Χηλοειδή, Ξανθελάσματα, Τατουάζ

Πλάσμα είναι η κατάσταση της ύλης η οποία αποτελείται από ελεύθερα ιόντα και ηλεκτρόνια. Διαφέρει από ένα μη-ιονισμένο αέριο. Σχηματίζεται όταν ένα αέριο γίνει πολύ θερμό με αποτέλεσμα ηλεκτρόνια να δραπετεύσουν από το άτομό τους και να γίνουν ελεύθερα. Είναι επομένως υπεριονισμένη κατάσταση της ύλης. Μπορεί να προκύψει από ένα αέριο στο οποίο έχει δοθεί αρκετή ενέργεια για να αποχωριστούν τα άτομα από τα ηλεκτρόνια τους. Σε αντίθεση με τα αέρια είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Έχει υψηλή θερμοκρασία αλλά χαμηλή πίεση διότι είναι πολύ αραιό. Ερχόμενο σε επαφή με κάποιο σώμα ψύχεται αμέσως χωρίς να θερμαίνει αισθητά το άλλο σώμα.

Στον τομέα της αισθητικής ιατρικής και χρησιμοποιώντας μία γεννήτρια παραγωγής πλάσματος αξιοποιούμε την δυνατότητά του να εξαχνώνει την περίσσεια του δέρματος και έτσι με τρόπο απλό, ανώδυνο και αναίμακτο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως χαλάρωση βλεφάρων (βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι), χηλοειδή (υπερτροφικές ουλές), ξανθελάσματα.

Η θεραπεία γίνεται σε συνεδρίες επαναλαμβανόμενες ανά 20-30 ημέρες. Η διάρκεια κάθε μίας ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τη βαρύτητα του προβλήματος από 10-30 λεπτά, το δε σύνολο αυτών είναι 2-4. Μετά από κάθε συνεδρία παρατηρείται ένα ήπιο, εντοπισμένο ερύθημα και οίδημα διαρκείας 2-3 ημερών. Το αποτέλεσμα της μεθόδου πλάσμα είναι μόνιμο και επιτρέπεται η εφαρμογή της σε κάθε φύλο και σε κάθε ηλικία.

 

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα μιας εξελισσόμενης εκφυλιστικής διαδικασίας, που λαμβάνει χώρα στους υποεπιδερμικούς ιστούς, και η οποία χαρακτηρίζεται απο τον σχηματισμό διαφραγματίων ινώδους συνδετικού ιστού με παράλληλη εναπόθεση λίπους και νερού μεταξύ αυτών.

Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή της είναι: κληρονομικότητα, έλλειψη σωματικής άσκησης, μη σωστή διατροφή, σωματότυπος (παχυσαρκία), ορμονικοί παράγοντες, κατακράτηση υγρών, ηλικία. Έχει υψηλότερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμό και δυστυχώς επηρεάζει ακόμα και αθλήτριες και λιπόσαρκα μοντέλα.

Διακρίνουμε 4 στάδια κυτταρίτιδας ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος. Πολύ συχνά στο ίδιο άτομο συνυπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα του ενός στάδια, στην ίδια περιοχή. Δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο την υγεία αλλά αποτελεί ιδιαίτερα ενοχλητικό αισθητικό πρόβλημα.

Μια εξαιρετικά αποτελεσματική αλλά και καινοτόμος μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι αυτή που συνδυάζει:

α) συνεδρίες μεσοθεραπείας με φαρμακευτικό σκεύασμα που επιτυγχάνει λιπόλυση, σύσφιξη και βελτίωση ελαστικότητας του δέρματος, αποβολή τοξινών, απομάκρυνση βαρέων μετάλλων που προκαλούν λιποδυστροφία και ενεργοποίηση του μεταβολισμού, και

β) αποκοπή των ινώσεων που έχουν αναπτυχθεί κάτω από την επιδερμίδα με την χρήση ειδικού εργαλείου (celluerase).

Η πρώτη φάση αποτελείται από 5-8 εβδομαδιαίες θεραπείες διάρκειας 20- 30 λεπτών. Η δεύτερη φάση ποικίλει σε αριθμό συνεδριών και διάρκεια ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού.

 
 
 
 logo Ευαγγελία Κουτουδάκη Δερματολόγος Ιατρός
Ευαγγελία Κουτουδάκη
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Επικοινωνήστε με την Ιατρό

 

 Endiaferomai

 Διεύθυνση Ιατρείου 

Εθνάρχου Μακαρίου 7, Περιστέρι

F: facebook

Copyright © - All Rights Reserved.