μελάνωμα και έκθεση στον ήλιο

Τι είναι το μελάνωμα και ποια η σχέση του με την έκθεση στον ήλιο;

 

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος, ο οποίος εξορμάται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν τη μελανίνη.

Εμφανίζεται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο και κυρίως σε μικρή ηλικία. Αυτό το επισημαίνουμε ιδιαίτερα διότι έχει αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος τριπλασιάζεται εάν το άτομο έχει υποστεί ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα σε ηλικία μικρότερη των είκοσι ετών και πενταπλασιάζεται εάν έχει υποστεί πάνω από τρία. Στην εμφάνιση του παίζουν ρόλο επίσης η κληρονομικότητα(οικογενειακό ιστορικό μελανώματος) η παρουσία μεγάλου αριθμού άτυπων ή μη σπίλων, το ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα και το φύλο.

Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από τους άντρες, αλλά το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με μελάνωμα είναι μικρότερο στους άντρες, διότι συμβουλεύονται το δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Δεν είναι τοπικά επιθετικός καρκίνος αλλά δίνει γρήγορα μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Ευθύνεται για πάνω από το 75% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος οποιασδήποτε μορφής.

Άρα λοιπόν για την προφύλαξή μας:

bullet orange Χαιρόμαστε τον ήλιο με προφυλάξεις(αντιηλιακό με υψηλό δείκτη, όχι έκθεση στις ώρες 12.00-16.00, χρήση γυαλιών και καπέλου).

bullet orange Αποφεύγουμε το solarium.(Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι μαυρίζουν σε solarium έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα, συγκριτικά με όσους δεν κάνουν χρήση αυτών των συσκευών.

bullet orange Συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο για τους σπίλους μας.

Το παρήγορο είναι ότι όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί έγκαιρα θεραπεύεται 100%.

 

 

 
 logo Ευαγγελία Κουτουδάκη Δερματολόγος Ιατρός
Ευαγγελία Κουτουδάκη
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Επικοινωνήστε με την Ιατρό

 

 Endiaferomai

 Διεύθυνση Ιατρείου 

Εθνάρχου Μακαρίου 7, Περιστέρι

F: facebook

Copyright © - All Rights Reserved.